Koleszterin és hasmenés

A magas koleszterin okozza a zsíros lerakódások összegyűjtését az erekben, amelyek elzáródáshoz vezethetnek és stroke-ot vagy szívrohamot okozhatnak. A Nemzeti Szív, a Tüdő- és Vérintézet szerint a magas koleszterin részben genetikai, de elsősorban a rossz táplálkozás következtében alakul ki. Az étrend megváltoztatása és az étrendi koleszterin fogyasztása csökkentheti a magas koleszterinszintet. Kábítószerek állnak rendelkezésre az állapot kezelésére, bár a koleszterin-gyógyszer mellékhatásai kellemetlenek lehetnek. Az étrend és az életmód megváltoztatása elegendő lehet ahhoz, hogy a koleszterin-gyógyszert kivegyék.

Hatások

Ha az étrend változása nem csökkenti a koleszterinszintet, orvosa felírhat egy pirulát. Előfordulhat, hogy különböző gyógyszerekkel kísérleteznie kell, de a mellékhatások miatt. A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek gyakori mellékhatásai a hányinger és a hasmenés. Gyomorfájdalom, emésztési rendellenességek, székrekedés és izomfájdalom különböző koleszterincsökkentő tablettákból is eredhet.

típusai

A hasmenés a sztatinok egyik mellékhatása, amely a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek egyik leggyakoribb típusa. Az alacsony sűrűségű lipoprotein, a rossz artériák eltömődéséért felelős koleszterinszint mellett a sztatinok is csökkenthetik a triglicerideket és növelhetik a jó koleszterinszintet. A népszerű nevek közé tartozik a Zocor, a Lipitor, a Crestor és a Mevacor. A niacin is okozhat hasmenést, miközben csökkenti az LDL szintjét.

tévhitek

Ha a sztatinokat a magas koleszterinszint kezelésére használják, a 2009. szeptemberi “A kardiológiai jelenlegi vélemény” című felülvizsgálatának megfelelően felül kell vizsgálnia őket. Tévednek, ha úgy gondolja, hogy kiléphet a kábítószerektől és a mellékhatásoktól, miután csökkentette a koleszterint elfogadható szintre. Ehelyett a koleszterin szintje ismét emelkedni fog, ha abbahagyja a gyógyszer szedését. Jelentős étrend- és testmozgáscsökkentés segíthet csökkenteni a gyógyszerekre való támaszkodást.

Lehetséges

Számos természetes összetevő segíthet a koleszterin csökkentésében, anélkül, hogy a hasmenést kellene kezelnie. Az American Academy of Family Orvosok szerint a fokhagyma aktív összetevője jelentős egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a koleszterinszint csökkentését. Egy vagy két gerezd fokhagyma naponta rossz leheletet okozhat, és a nagyobb mennyiség gasztrointesztinális problémákhoz vezethet. A szója egy másik természetes anyag, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében, az American Academy of Family Physicians szerint. Napi 25 gramm szója csökkenti a koleszterint anélkül, hogy káros mellékhatásokat okozna a legtöbb emberben.

szempontok

Naponta szükség van elegendő tápszálra, hogy megakadályozza a koleszterin felépülését az erekben. A University of Michigan Comprehensive Cancer Center szerint a rost olyan növényi élelmiszer része, amelyet a gyomor nem képes megemészteni. Ehelyett azért működik, hogy segítsen tisztítani a rendszereket, mivel megszűnt. Míg a magas rosttartalmú diéták elegendő teljes kiőrlésű gabonával, friss gyümölcsökkel, zöldségekkel és hüvelyesek, akkor az emésztés simán mozoghat, csökkenti a koleszterin számokat, és olyan betegségekhez is vezethet, mint a hasmenés. Azok számára, akiknek hasmenése máris hozzáadott rostot a táplálékban, minimálisra csökkentheti a kellemetlen tüneteket.