Lehet allergiás a zselatinra?

A zselatin nem az egyik gyakoribb amerikai ételallergia, de nem ritka. A fehérjéket tartalmazó bármely élelmiszer lehet allergiás trigger vagy allergén, és a zselatin nagyon magas a fehérjében. Azt gondolhatja, hogy a zselatin könnyű étel elkerülni, de ez nem feltétlenül így van. Ez egy sokoldalú termék, és néhány meglepő módon használják.

Az élelmiszerallergiáról

Az ételallergiáknak kevés közük van az emésztőrendszerhez. Ehelyett a saját testünk immunrendszerének meghibásodása, a betegség és a betegség elleni védekezés. A szervezet tévesen értelmezi az ártalmatlanná vált ártalmatlan fehérjét, mint fertőzést és fenyegetést. Antitestek és hisztaminok előállításával reagál a támadó megtámadására, de ez betegséget eredményez. Lehet, hogy csak vörös szem és szipogás tapasztalható, de kórházba kerülhet is életveszélyes anafilaxiás sokk. Még a legenyhébb ételallergiát sem lehet könnyedén venni, mert figyelmeztetés nélkül komolyan válhat.

zselatin

A zselatin olyan anyag, amelyet természetesen egy kötegszövetből kollagénnek neveznek, amelyet az állatok, a halak és a baromfi bőrében, csontjaiban és szöveteiben találnak. A legtöbb kereskedelmi zselatin a szarvasmarha és a sertés bőre és egyéb vágóhídi hulladékból készült. A kóser és halal változatok mindenféle marhahúsból vagy agar agar nevű hínárfedelezett származékból készülhetnek. A zselatint széles körben használják a gyártott élelmiszerekben és más termékekben, így nehéz az allergén elkerülése.

Zselatin allergia

A zselatin allergia viszonylag ritka, de jól ismert a klinikai irodalomban, mivel sok gyógyszer zselatint használ stabilizálószerként. Az over-the-counter gyógyszerek gyakran zselatinkapszulákban vannak csomagolva. Mivel a zselatin hússzármazék, gyakran zselatinallergiákat és húsallergiákat találnak ugyanabban az egyénben. A Virginia Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy a korábban nem allergiás embereknél a hús allergia kórokozóval vagy csigás harapással kiváltható, ha vidéki területen él, minden soha nem tapasztalt reakciót a húsokra vagy a zselatinra jelenteni kell orvosának.

Elkerülés

A zselatin elkerülése nem egyszerű dolog a desszertek figyelése. Széles körben használják stabilizáló szerként mindent az oltóanyagoktól a fagylaltig, sok elkészített ételben. Ha zselatin allergiát diagnosztizál, készüljön fel egy intenzív címke-leolvasási folyamat során. Zselatinot találsz joghurtban, instant pudingokban, mályvacukorban és más cukorkákban, még sok kozmetikai és személyes higiéniai termékben is. A nem élelmiszerkészítményekben gyakran nevezik “hidrolizált állati fehérjéknek”.