Dextróz vs. fruktóz

A fruktóz és a dextróz két különböző típusú cukor. Egyéb cukrok közé tartozik a laktóz, maltóz és szacharóz. A különféle élelmiszerek különböző cukrokat tartalmaznak. Például a gyümölcs tartalmaz fruktózt, míg a tej laktózt biztosít, a sörben és a maláta whiskyben malátacukor található, a gyümölcsök és a növények pedig a dextróz forrásai. Ez utóbbit glükóznak is nevezik.

A test üzemanyaga

A vércukorszint mérésére használt cukor típusú dextróz vagy glükóz elsődleges energiaforrása a test szinte valamennyi sejtje számára, beleértve az agysejteket is. A glükóz 1% -os koncentrációban létezik az emberi vérben és a metabolizmus legfontosabb cukora. A szervezet szénhidrátból, gyümölcsből, gabonából, kenyérből, tésztából és rizstől gyártja.

Milyen édes

Fruktóz, a cukor, amely gyümölcsöt ad az édes ízének, zöldségben és mézben is jelen van. Az elmúlt két évtizedben a fruktóz kristályos formában tápláló édesítőszerként került felhasználásra az ételekben és italokban. A kristályos fruktóz a fruktóz feldolgozott formája, amely legalább 98 százalékos tisztaságú fruktózt tartalmaz, és becslések szerint körülbelül 20 százalékkal édesebb, mint az asztali cukor.

Sugar különbségek

A fruktóz és a glükóz sok közösségben van. Mindkettő egyszerű cukor, amely sejtes energiát biztosít a szervezetnek. A fruktóz azonban nem okoz inzulinelválasztást, mivel a glükóz nem. Ez a hatás nagyobb mértékű zsír tárolást eredményezhet egy 2002-es tanulmány szerint az American Journal of Clinical Nutrition című kiadványban, amely megjegyzi, hogy a tömeggyarapodás esélye fokozódik azok számára, akik a fruktózt magas táplálékot fogyasztják.

Egészségügyi hatások

A magas fruktóz-kukorica-szirup (HFCS) egy széles körben használt feldolgozott édesítőszer, amely fruktózt és glükózt tartalmaz. A leggyakrabban használt fajták közé tartoznak a HFCS 55, amely 55 százalék fruktózt és 42 százalék glükózt tartalmaz, valamint a HFCS 42, amely 42 százalék fruktózt és 53 százalék glükózt tartalmaz. Számos egészségügyi probléma van a magas fruktóz kukorica szirupban. A Huffington Post az Oxfordi Egyetem és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatásait említette, amelyek 20% -kal megnövekedett 2-es típusú cukorbetegség előfordulását a megyékben, ahol a HFCS-t az élelmiszerellátás egészében használták. Általánosságban elmondható, hogy a magas cukortartalmú táplálékot, a típustól függetlenül, jó egészségre kell kerülni.