A cukorka növeli Önt?

Ha az Ön által fogyasztott összes kalória nem haladja meg a kalóriát, akkor nem fog megemelkedni – még akkor is, ha a kalóriák egy része cukorkából származik. De az igazság szerint a legtöbb cukorkát az étkezés mellett élvezik, nem pedig a normális napi kalóriák részeként, és még egy kis cukorka is magas a kalóriákban. Az extra kalóriát és a hozzáadott cukrot – valamint azt a tényt, hogy a cukorka nem túl kitölthető – nagyobb valószínűséggel teszi a cukorkát a súlygyarapodáshoz, mint ha egészségesebb táplálékot választ.

A kalória meghatározza a súlygyarapodást

Önnek több mint 3500 kalóriát kell fogyasztania, mint amennyit a szervezet használ, hogy 1 fontot nyerjen. Egy uncia sima tejcsokoládé 150 kalóriát tartalmaz. A rendszeres méretű tejcsokoládé bár 1 1/2 uncia, így a kalóriák 235-ig fogyaszthatók, ha egy egész sört eszel. A karamellák és kemény cukorkák alacsonyabbak a kalóriákban – 107 és 112 kalória unciánként -, mert nincsenek csokoládé zsírja. Egy uncia körülbelül 3 karamellát és 4-9 darab keménycukrot, a cukor méretétől függően. A legtöbb cukorka 107-150 kalória unciánként esik, még akkor is, ha tartalmaz nugátot, karamellt, dióféléket, kókuszot vagy más összetevőket: 23 darab 1 uncia adagot vagy 15 normál méretű tejcsokoládét tartalmaz, hogy elérje a 3500 kalóriát. Nagyobb képen, amikor a cukorka kalóriáit meghaladja az energiaigény, akkor egy év alatt 16 fontot ér el, ha egy évszázadot fogyaszt a tejcsokoládéból. Ha nem eszel sok cukorkát – ha ez csak alkalmi kezelés, és enni egy kis mennyiséget – az esély, hogy a cukorka önmagában nem fog neked súlyt szerezni az eledel az édes fogat időről időre.

A Candy és a Súlygyarapodás kutatása

Nem meglepő, hogy mennyi édességet fogyaszt, ami a súlygyarapodás kockázatát érinti, az Obesity-ben közzétett tanulmány szerint 2015-ben. A női egészségre vonatkozó kezdeményezés kutatói több mint 100 000 menopausán átesett nőt követtek három évig. A nők kérdőíveket készítettek étkezési szokásaikról, néhány kérdéssel, melynek célja a csokoládéfogyasztás felmérése volt. A cukorka nem kapcsolódott súlygyarapodáshoz olyan nőknél, akik havonta kevesebb mint egy aszalt csokoládét fogyasztottak. De a nők nagyobb valószínűséggel súlyoztak három év alatt, ha havonta 1 uncia vagy annál többet fogyasztottak. Ez a tanulmány nem bizonyítja, hogy a cukorka volt a közvetlen ok, de kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztás három év alatt nőtt, a nők nagyobb valószínűséggel nőttek, és egy másik kutatócsoport gyűjtött adatokat több mint 12 000 ember részvételével végzett felmérésekből Az Atherosclerosis Risk in Communities tanulmányban, a PLoS One 2014-ben közzétett eredményekkel. Az adatok azt mutatták, hogy a csokoládé szokásos és gyakori fogyasztása szignifikánsan összefügg a súlygyarapodással. Azok az emberek, akik havonta egy-négy alkalommal csokoládét ettek, több mint 2 fontot nyertek, mint azok, akik azt jelentették, hogy havonta kevesebbet fogyasztanak. Ez nem sok extra súlynak tűnik, de ennek a tanulmánynak az a lényege, hogy a kutatók közvetlen kapcsolatot találták a cukorkák és a súlygyarapodás között, és a kilogrammok száma nőtt a felhasznált cukorkák arányában.

A hozzáadott cukor hatása a cukorkára

Ha nem választod a mesterséges édesítőszerekből készült diétás cukorkát, a cukorka, amit élvezsz, hozzáadott cukrot tartalmaz. A hozzáadott cukor nem jár semmilyen tápanyaggal, mint az egyszerű szénhidrát, ezért nem jelent jelentős tápértéket – ez csak “szemét”. Egy adag tejcsokoládé, karamell és kemény cukorka 14-18 gramm cukor, amely 3,5-4,5 teáskanál cukor egy uncia alatt. A nőknek a cukrot 6 teáskanálra vagy annál kevesebb napra kell korlátozniuk, míg a férfiak nem haladhatják meg a 9 teáskanál értéket, az Amerikai Szívszövetség ajánlja. A hozzáadott cukor tovább növeli a súlygyarapodás kockázatát, mivel a vércukor szintje magasabb. A vérben lévő extra cukor energia felhasználható, így az inzulin felszabadul, mert jelen kell lennie a cukor számára, hogy bejusson a sejtbe. Az inzulin azonban más hatással van az anyagcserére. Amikor extra cukrot kell kitisztítani a véráramból, az inzulin cukrot küld a májba, ahol zsírrá alakul és zsírszövetben tárolódik. Az inzulin megállítja a zsírsejtek felbomlását, ami azt jelenti, hogy a már tárolt zsírt nem égetik meg az energia. Ennek eredményeképpen a hozzáadott cukor zsír tárolásához vezet, és növeli annak esélyét, hogy megnövekedjen.

A sötét csokoládé cukorka előnyei

Ha el kell engedni az édes fogat, csináld azt sötét csokoládéval. A sötét csokoládé számos növényi alapú flavonoidot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészséghez, és ígéretet mutatnak az idősebb felnőttek kognitív képességének javítására. Ugyanazok a fitokemikáliák is segíthetnek a fogyásban. Laboratóriumi vizsgálatokban a kakaó flavonoidok gátolják a szénhidrátok és zsírok emésztéséhez szükséges enzimek szekrécióját, ami csökkentheti a felhasznált kalóriák számát, jelentette be 2011-ben a Journal of Agricultural and Food Chemistry. Válasszon a legmagasabb kakaószárazanyag-tartalmú sötét csokoládét, mert minden flavonoidot tartalmaz. A sötét csokoládé cukorka 45-85 százalékos kakaószárazanyagot tartalmaz, és a százalékos arányt a címkén fel kell tüntetni, ha az igaz sötét csokoládé. Sok ilyen cukorka keserű, mert nem adnak hozzá cukrot, de még mindig kapnak kalóriát a kakaóvajból. A sötét csokoládé 45-59 százaléka kakaó szilárd anyag 155 kalóriát tartalmaz 1 grammban. A sötét csokoládé 60-69 százalékos szilárdanyag-tartalmának ugyanakkora része 164 kalóriát tartalmaz, és 170 kalóriát kap egy unciaból, 70-85 százalékos szilárdanyaggal.