A kickboxing alapjai

A fitneszközpontok gyakran nyújtanak kardio kickboxing osztályokat, hogy segítsenek a formába önteni. Míg ezek az osztályok izgalmas edzést nyújtanak, általában nem adnak igazak megértést a kickboxing tényleges sportjáról. Ez alapvetően szigorú csata két kemény harcos között, akik a kezüket és lábukat harcolják.

Kickboxing idővel

A kickboxing évezredek óta Thaiföldre nyúlik vissza, ahol a muay thai művészete a csatatéren származik. A Muay thai először Thaiföldön sportolt, 18. század elején. A harcosok öklével, lábával, könyökeivel és térdével harcoltak. A kickboxing kifejezést az 1900-as évek közepén hozta létre Osamu Noguchi, egy japán box-promóter, akit a muay thai versenyek inspiráltak. Az első kickboxing rendezvény Japánban 1966-ban került megrendezésre. A japánok nem engedték meg könyök és térd használatát a hagyományos muay thai harcoktól eltérően.

Amerika lépések a gyűrűbe

Az amerikai kickboxist az 1970-es évek elején fejlesztették ki. Abban az időben egyes amerikai karate szakemberek olyan teljes kontaktusú sportot akartak létrehozni, amely nem követte a szigorúbb harcművészeti versenyszabályokat. Az első amerikai kickboxing meccs 1970-ben Kalifornia államban végzett Joe Lewis és Greg Baines harcművészek között zajlott le. Lewis megnyerte a kiesést.

A gyűrű szabályai

Tipikusan a kickboxing körök két perc hosszúak. A mérkőzések három körből indulhatnak az amatőrök számára, 12-ig a profiknak. A harcokat ütések és rúgások teszik ki, és a bíró döntései vagy knockoutjai nyerik. Az elfogadható pontozási területek különbözőek lehetnek a szervezetek között. Például az amerikai kickboxing szervezetek általában nem engedik a rúgásokat a lábakra, de elfogadható a muay thai verzióban. A harcosok párnázott kéz- és lábvédelmet viselnek, az amatőröknek pedig fejfedőt kell viselniük.

Először a The Punch-nak

A boxerekhez hasonlóan a nyak és a kereszt is népszerű ütők a kickboxerek számára. Egy ütést a vezető kézzel szállítanak. Ez egy gyors ütés, amely felállítja az ellenfelet további ütésekre. A keresztet a hátsó kézzel szállítják, és a harcos megcsavarja a csípőjét, hogy maximalizálja erejét. A lyukak keményebbek a kickboxoláshoz, mint a boxolásnál. A kickboxernek először be kell kerülnie a lyukasztási tartományba, ami nehéz lehet elérni a félelemtől. Ha először erőteljes ütést helyez el az ellenfeleden, ez lehetőséget ad arra, hogy a lyukasztási tartományba lépjen.

Kick It Up A Notch

A kickboxing szervezetek általában arra kötelezik a vadászokat, hogy legalább nyolcszor forduljanak körbe. A kickboxerek egy ponttal büntetnek minden olyan rúgásért, amelyre nincs szükség. Egyes szervezetek nem számolják a rúgásokat, de a játékvezető levonhatja a pontot, ha úgy érzi, hogy egy harcos nem eléggé rúg. A harcosok kipróbált és valódi karate lábtechnikákat használnak, mint például az elülső és a kerekes rúgások. Az első rúgás a labdát az ellenfél felé irányítja. Az elsöprő kerekházat gyakran használják a fejre.