A koffein okozhat pánikrohamokot?

Néhány ember számára a koffeinmentes ital, például a kávé fogyasztása nem okoz semmilyen mellékhatást. Mások azonban láthatják a testük és az elmeik változásainak hosszú listáját, különösen, ha több csészét isznak. A pánikrohamok és a pánikbetegség okai, amelyek leírják a gyakori támadásokat, nagyon eltérőek lehetnek. Bizonyos esetekben a koffein pánikrohamot vált ki.

Bár sokan különböző mértékű általános szorongást tapasztalnak, az Amerikai Szorongás és Depresszió Szövetsége beszámol arról, hogy 6 millió amerikai pánikbetegségben szenved. Pánikroham esetén olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az ellenőrizhetetlen remegés, szédülés, légszomj, izzadás vagy hidegrázás. A pánikroham is erős félelmet okozhat a halál vagy a kontroll elvesztése miatt, és úgy érzed, hogy fulladsz.

A pánikrohamok és rendellenességek okai nem kőbe vannak helyezve. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet beszámol arról, hogy bár a probléma családokban is működhet, a szakértők nem tudják pontosan, hogy mi okozza. A genetikai okok mellett az American Psychological Association megjegyzi, hogy a pánikrohamok a stressz következményei is lehetnek. Például egy személynek pánikrohama lehet egy különösen stresszes lelkiállapot miatt, talán egy szeretett személy elvesztése után.

Az APA megjegyzi, hogy mivel a pánikrohamok oka nagyrészt spekulatív, lehetséges, hogy egyesek a koffein fogyasztása után támadást tapasztalhatnak. A szervezet azt is jelenti, hogy a koffein fogyasztása után keletkező élettani változások pánikrohamhoz vezethetnek. Például ha a koffeinbevitel eredményeként gyorsuló pulzusszámot tapasztal, akkor tévesen úgy gondolja, hogy pánikrohamokkal szembesül. A pánik akkor tapasztalható, akkor vezet egy tényleges pánikroham.

A koffeinnek számos lehetséges mellékhatása van, beleértve a gyors pulzusszámot és a szorongást, ami problémás lehet azok számára, akik pánikrohamok vagy rendellenességek tapasztalhatók. Mint ilyen, a MedlinePlus azt javasolja, hogy a koffein bevitelének korlátozása vagy az étrendből való eltávolítása teljesen kevesebb támadáshoz vezethet. A szervezetnek nincs szüksége a koffein működésére, és ösztönző hatása problémás lehet, különösen ha napi 300 milligrammnál többet fogyaszt.

Rázkódás, légszomj és félelem

Genetikai és érzelmi okok

A koffein kapcsolata a pánikrohamokkal

Ugrás a koffeinre