Légszárítóval szemben papírtörülközők

Ha egy zöldebb életmódra törekszünk, még egy kis változás is csökkentheti a szénlábnyomunkat. A levegő kézi szárítógépek és a papírtörülközők között a legkörnyezetbarátabb választás sem: a legmélyebb lehetőség az, hogy a kezeidet természetesen tisztítsa meg a mosás után. Ha inkább az asztalánál nem csepegtetsz vizet, a légszárító sokkal környezetkímélőbb, mint a papírtörülközők. Mielőtt esküszöm a papírtörlők használatával, érdemes azonban figyelmen kívül hagynia a környezeti szempontoktól eltérő tényezőket.

Légszárító környezeti hatás

A tipikus légszárító hét-tíz évig tart, a Slate online magazin szerint, így a környezeti termelési költségek elhanyagolhatóak az életében. A környezetvédők elsősorban a működésükhöz szükséges villamos energiával foglalkoznak. Az átlagos légszárító kb. 2200 watt teljesítményt használ futás közben. Ha 30 másodpercet töltesz le a kezedről, a Slate szerint kb. 0,018 kilowattóra villamos energiát használsz. Ezt a szempontot szem előtt tartva vegye figyelembe ezeket a számokat a Flathead Electric honlapján: 4 kilowattóra 10 perces hajszárító használatával, 14-29 kilowattóra az ablakventilátor két óra működtetéséhez és 857 kilowattóra 8 órás központi légkondíciónálás.

Papírtörülköző környezeti hatása

A papírtörmelék-termelés környezeti hatásának kiszámítása sokkal problematikusabb, tekintettel a sok változóra. Az erdőirtás általában nem aggodalomra ad okot, hiszen a legtöbb amerikai papírtörlő olyan kereskedelmi erdőkből származik, amelyeket rendszeresen újraültetnek, jegyzi meg a Slate. De a fosszilis tüzelőanyagokat a papírokat törölgető anyagok naplózása, őrlése és szállítása során fogyasztják el. Miközben a levegőszárítót hét-tíz évig egyszer szállítják a nyilvános helyiségekbe, a papírtörülközők folyamatos feltöltést igényelnek. A papírtörülközők is keletkeznek hulladékot, amelyet gyakran ártalmatlanítanak a hulladéklerakókba szánt műanyag szemeteszsákokban.

Impakt összehasonlítás

A Környezetvédelmi Kutatóintézet 2001-ben végzett független tanulmányt a papírtörülköző és légszárító szénlábnyomának összehasonlítására. Amint arról a Treehugger weboldalról számoltak be, a tanulmány szerint az átlagember két papírtörülközőt használ, vagy 30 másodpercet tölt egy légszárítóval minden egyes vécé látogatásakor. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy öt év alatt a levegőszárító gyártása, szállítása és villamosenergia-felhasználása ugyanolyan mennyiségű szénszűrőért felelős, mint egy autó, amely körülbelül 3.169 mérföldet utazik. A papírtörülközők ugyanabban az időszakban használják a körülbelül 9000 mérföldes, közel háromszor nagyobb autók szén-egyenértékét. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a levegőszárítók alacsonyabb globális felmelegedést, savanyítást, ökotoxicitást, humán toxicitást, táplálkozást, ózonlebontást és fotokémiai szmog terheket eredményeznek. & Rdquo

A számok javítása

Az EPA becslése szerint az újrahasznosított anyagokból készült papírtörlők 40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos papírtörülközők. A hengerelt papírtörlők kevesebb hulladékot eredményeznek, mint a többszörös törölközők, a StopWaste honlap szerint. Treehugger megjegyzi, hogy a levegőszárítók alacsonyabb környezeti hatást gyakorolnak, ha olyan energiát termelnek, amely a fenntartható energiaforrásokból származik, például a szél- és a napenergia.

Költség összehasonlítás

Bár a légszárító telepítése drágább, mint a papírtörülköző, a levegőszárító időt takarít meg. A légszárító 30 másodpercig történő futtatásának költsége megközelítőleg 0,2 centet jelent, a zöld és a mentési weboldal szerint, átlagosan 1,5 centért a papírtörülközőkhöz képest. A Green and Save becslések szerint a légszárító öt év alatt 475 dollárt takarít meg a papírtörülközőkhöz képest. A papírtörölközőkhöz kapcsolódó közvetett költségek magukban foglalják a nagyobb fürdőszobai tisztítást, a szemét eltávolítását és az adagoló feltöltését.

A légszárító időt takaríthat meg, de a papírtörlők higiénikusabbak. A Clean Link honlapja a londoni Westminster Egyetem tanulmányát írja le, amely megállapította, hogy a légszárítók növelik a baktériumok terjedését a kezében. Papírtörölközők használata 76 százalékkal csökkentette a kezében lévő baktériumok mennyiségét. A tanulmány azt is kimutatta, hogy egy jet-levegő szárító képes a mikroorganizmusok lefújására a felhasználó kezéből, amely potenciálisan szennyezi a többi fürdőszobai használót és magát a fürdőszobát. A papírtörülközők nem mutattak mérhető növekedést a keresztszennyeződésben.

Higiénia