Lehet sóhelyettesítő, ha magas vérnyomása van?

Ha magas vérnyomással vagy pre-hypertonia kezelésben részesülnek, valószínűleg orvosa javasolta, hogy kövesse az alacsony nátriumot tartalmazó étrendet. Az alacsony nátriumot tartalmazó táplálkozási tervek gondos megfigyelést igényelnek az étkezés sótartalmának figyelembevételével, és általában a betegeknek tartózkodniuk kell az ízesítési célú só hozzáadásához. Az ízesítő sótartalmú szerek használata sok esetben nem ajánlott magas vérnyomású betegeknek sem.

Alacsony nátriumú iránymutatások

Az alacsony nátriumot tartalmazó étrend célja, hogy korlátozza a sóbevitelét és megakadályozza a nem kívánt vérnyomáscsökkentést. Sok magas vérnyomással, elhízással és szívbetegségben szenvedő betegnek ajánlott alacsony nátriumot tartalmazó étrendet követni, amely általában a napi 1500 mg-ig kisebb sótartalmat korlátozza. Az orvos általában azt javasolja, hogy válasszon olyan alacsony nátriumot tartalmazó ételeket, amelyek adagonként kevesebb mint 140 milligramm nátriumot tartalmaznak, és egyes esetekben nagyon alacsony nátriumot tartalmazó táplálékokat, kevesebb mint 35 milligramm adagonként.

A sópótlók biztonságos használata

A Nemzeti Szív-, Vér- és Lung Intézet arra figyelmeztet, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek konzultálniuk kell az orvosukkal, mielőtt sópótló anyagokat használnak az ízes ételekhez. Sok sótartalom kálium-kloridot tartalmaz, és potenciálisan ártalmas lehet vesebetegek vagy szívbetegségben szenvedő betegeknél. Az alacsony nátriumtartalmú táplálkozási irányelvek és a sótartalmú készítmények használata személyre szabott, az Ön személyes egészségügyi szükségleteitől és a magas vérnyomás mögöttes okaitól függően.

A só póttagok alternatívái

Általánosságban az alacsony nátriumot tartalmazó étrend-tervezést úgy kell megtervezni, hogy a só bevitelét az alternatív ízesítéssel korlátozzák. Azok a betegek, akik hajlamosak arra, hogy felesleges nátriumot használjanak, vágynak a só ízére, és ez kevésbé só felhasználásával ellenőrizhető, és elkerülhető a sót helyettesítő anyagok alkalmazása. A természetesen kevéssé sós ételek, például a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása kiváló módja az új ízek élvezetének. Kísérleteznie kell az olyan alternatív aromákkal is, amelyek öltözködni vagy hangsúlyozni fogják az olyan ételeket, mint a friss gyógynövények, forró mártások és citruslevek.

Szakértői nézetek

Míg az alacsony nátriumtartalmú étrend bizonyos emberek számára kellemes ízű, lassan visszaszorítva a sóbevitelt, a betegek az új ízekhez igazodhatnak. Csökkentse a só használatát lassan több hét alatt, és ahogy ízlelőbimbóidat állítod be, kevésbé valószínű, hogy sóízes ízeket szeretsz, vagy sós helyettesítőt kell a fűszerezéshez.