Savas reflux és a tüdő

A gyomorégés az első dolog, amit a legtöbb ember gondol, amikor megemlítik a savas refluxot. De a krónikus savas reflux, más néven gastrooesophagealis reflux betegség vagy GERD hatása kiterjedhet az emésztőrendszeren túl is. A GERD okozhat, kiválthat vagy súlyosbíthatja a tüdőt, többek között krónikus köhögést, asztmát, hörghurutot, tüdőgyulladást és a tüdő hegesedését. Ezek közül a krónikus köhögés és az asztma a leggyakoribb.

Hogyan jut a savas a tüdőbe és az Airwaysbe

A savas visszafolyásról való aspiració akkor következik be, amikor az emésztőfolyadékok a gyomorból menekülnek, és a nyelőcsőbe és a torokban átszivárognak. Míg a savas reflux irritációt okozhat, általában a folyadék lefolyik, és újra felszivárog, és visszaadja a gyomorba. De ha egy lenyomat mechanizmusa van, akkor a reflux szívódik be a légcsőbe, vagy a szélcsőbe, és a tüdő fő légterébe, és azon túl. Ezt nevezik aspirációnak. Amellett, hogy savas, az aspirált folyadék tartalmazhat váladékot, baktériumokat és élelmiszer-részecskéket. Az aspiráció gyulladást, fertőzést és hegesedést okozhat. Az aspiráció gyakori tünetei közé tartozik a köhögés, a zihálás és a fulladás.

Asztma

Az asztma és a krónikus köhögés a leggyakoribb, a refluxhoz kapcsolódó tüdővel kapcsolatos problémák, és néhány krónikus köhögés valójában az asztma egy formája. A refluxot úgy gondolják, hogy az asztmás tüneteket kétféleképpen: közvetlenül és közvetve. Ha beszívódott, a savas részecskék közvetlenül érintkezhetnek a légcsővel, és így zavartalanul hatnak. Még közvetlen tüdőérintkezés nélkül is, a reflux idegrendszeri reflexen keresztül is kiválthatja az asztmát: A sav irritálja a nyelőcső egyes idegeit, és a tüdőben lévő légutak visszaszorulnak, és akadályozzák a légáramlást. A júniusi-szeptemberi “torokgyógyászatban” publikált kutatás szerint a GERD tünetei az asztmás betegek 59% -ában voltak jelen. A GERD és az asztma közötti kapcsolat összetett, és mindkét irányban elmozdulhat – asztmás vagy bizonyos asztmás gyógyszereket szedhet, ami szintén hozzájárulhat a GERD tüneteihez.

Köhögés

A GERD a tartós köhögés egyik oka. Az asztmához hasonlóan a savas reflux 2 különböző hatása arra utal, hogy krónikus köhögést idéz elő: a savas részecskék közvetlenül érintkeznek a légutakkal az aspiráció útján, és a köhögés közvetett indítéka a nyelőcsőben irritáló idegekkel. Ha a reflux anyag apró részecskéi felrobbannak a hangkamrába és a légutakba, ez gyulladást és károkat okozhat, ami köhögéshez és rekedtséghez vezet, gyakran anélkül, hogy a GERD szokásos tüneteit előállította volna. Ez 10-15 százalékos esetet jelent a megmagyarázhatatlan krónikus köhögés esetén. Az akutelhárító gyógyszerek segíthetnek bizonyos betegeknek tartós köhögéssel, de előre jelezve, hogy mely egyének részesülnek, kihívást jelenthet az orvosok számára.

Aspirációs tüdőgyulladás

A nagy mennyiségű gyomornedv elvonása a légutak és a tüdő kémiai égetését okozhatja, ami a légutak korlátozásához vezethet, a tüdőben a folyadékretenció és az aspirációs tüdőgyulladásnak nevezett tüdőgyulladás. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő azokban az emberekben, akiknek a tüdőfunkciója súlyosbodott, idős korban vagy olyan személyeknél, akiknek a lenyelése károsodott – pl. Egy stroke után. Az aspirációs tüdőgyulladást antibiotikumokkal és más gyógyszerekkel kezelik. A tünetek közé tartoznak a láz, a fogyás és a köhögés, amely rossz vagy rosszul kórokozó köpet keletkezik.

Egyéb légzőszervi feltételek

A savas refluxot érintő nyelőcső gyulladása kissé nagyobb kockázatot jelent más légzési problémákra. Az emberek GERD tünetei kétszer akkora valószínűséggel fordulhatnak elő krónikus obstruktív tüdőbetegségük vagy COPD exacerbációiként, mint azok nélkülük, és kétszer valószínűsíthetően kórházba kerülnek. Azt is kimutatták, hogy a GERD-ben szenvedő betegeknek valamivel nagyobb az idiopathiás tüdőfibrózisuk, vagyis az IPF, amely a tüdőszövet vastagságát, merevségét és végül a hegesedést eredményező működésképtelenséget okoz. Az IPF közvetlen oka azonban nem ismert.

A gyomornedvek belélegzése a tüdőbe súlyos állapot, amely orvosi ellátást igényel. Ha úgy gondolja, hogy a reflux a légzési állapot egyik tényezője lehet, beszéljen orvosával. A protonpumpa-gátlóknak vagy PPI-knak nevezett savmegkötő szerek előnyösek a savas refluxhoz kapcsolódó légzőszervi problémákkal küzdő emberek számára, beleértve az asztmás és krónikus köhögést is. Mivel a savas refluxhoz kapcsolódó aszpiráció éjszaka sokkal súlyosabb, az ágy fejének felemelése ajánlott, mert a gravitáció segít megőrizni a gyomorfolyadékokat a gyomorban, ahol tartoznak. A súlycsökkenés egy másik életmód-változás, amely segíthet.

Óvintézkedések és a következő lépések