Szénhidrátok és gyulladások

A gyulladás olyan folyamat, amellyel a szervezet vegyi anyagai és fehérvérsejtjei megvédik Önt idegen anyagoktól, például vírusoktól és baktériumoktól. Betegségek, mint például az ízületi gyulladás és a burzitisz, indukálják a gyulladást, ha nincs ok, ami fájdalmat, duzzanatot, merevséget és lázot okoz. Az étrend javítása segíthet ezeknek a hatásoknak a kezelésében, a Linus Pauling Intézet vagy az LPI szerint. A forrástól függően a szénhidrátok pozitív és negatív módon befolyásolhatják a gyulladást.

Kapcsolat

A szénhidrátok glükózt biztosítanak, amely a szervezet fő táplálékforrása. A karbamidforrások jelentősen eltérnek a táplálkozási előnyöket és a gyulladásra gyakorolt ​​hatásukat illetően. Az alacsony vércukorszintű szénhidrátok, amelyeknek enyhe hatásuk van a vércukorszintjükre, csökkenthetik a gyulladást az LPI szerint. A magas glikémiás szénhidrátok viszont vércukor-szabálytalanságokat okozhatnak, és gyulladásos reakciókat váltanak ki vagy gyengítenek.

típusai

A szénhidrát számos ételben megtalálható, beleértve a gabonákat, édességeket, gyümölcsöket, zöldségeket és tejtermékeket. Az alacsony glikémiás szénforrások közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, például az árpa, a zab és a barna rizs, a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a nem édesített tejtermékek, mint például az alacsony zsírtartalmú tej és a joghurt. A “Arthritis Today” azt ajánlja, hogy a finomított szemek, például a fehér liszt és az azonnali rizs helyett teljes kiőrlésű gabonát, például barna rizst és teljes kiőrlésű kenyeret válasszanak a csökkent gyulladás és a súlycsökkentés érdekében. További magas glikémiás ételek közé tartoznak a puffasztott rizs és kukoricapehelyes gabonafélék, rendszeres üdítőitalok, édességek, bőr nélküli burgonya, fánk és szárított időpontok.

Bizonyíték

Az “American Journal of Clinical Nutrition” című, 2006 februárjában közzétett tanulmányban a kutatók 938 egészséges férfi és nő egész gabonaszintjét és wellnessét elemezték. A legtöbb gabonát fogyasztó résztvevők szignifikánsan nagyobb vércukorszintet és pozitívabb koleszterinszintet és gyulladásos markert mutattak ki azoknál a résztvevőknél, akik kevés teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak. A magas glikémiás étrendet a C-reaktív fehérje, a szívbetegséghez társuló gyulladásos marker emelkedett vérszintjéhez kapcsolták.

Javaslatok

A gyulladás megelőzésére vagy csökkentésére cserélje ki a finomított élelmiszereket alacsony glikémiás ételekkel. Cserélje ki a cukros reggeli gabonát az acél vágott zabkal, például a teljes búzából készült tésztával. A nehéz szirupban tárolt gyümölcslevek, szárított gyümölcsök és konzerv gyümölcsök magas glikémiásak, ezért a leggyakrabban a teljes gyümölcsöt választják. További előnyök esetén elkerüljük a telített zsírokat és transzzsírokat, amelyek szintén elősegítik a gyulladást, az LPI szerint. Közös források közé tartoznak a vörös és feldolgozott húsok, a magas zsírtartalmú sajtok, a tapos margarin, a teljes tej és a kereskedelmi forgalomban készített sütemények, sütemények és kekszek. A hidegvízi halakban előforduló omega-3 zsírsavak, például a lazac és a makréla, a lenmag és a dió csökkenthetik a gyulladást. Célja a kiegyensúlyozott ételek és rágcsálnivalók, amelyek a tápláló ételeket hangsúlyozzák. Ha kifogástalan finom szemcséket, édességeket vagy zsíros ételeket használsz, maradjunk szerény részekhez.