A vörös hús fehérje allergia

Az Allergia és a Fertőző Betegségek Országos Intézete szerint az élelmiszer allergia a gyermekek körülbelül 5 százalékát és a felnőttek 4 százalékát érinti az Egyesült Államokban. Bár az ételallergia 90 százaléka a tojás, a búza, a szója, a dió, a tej, a halak és a kagylók által okozott, allergia alakulhat ki bármely élelmiszer, beleértve a vörös húsot is.

Háttér

A vörös húsban lévő fehérje allergia alakul ki, amikor az immunrendszer hibásan azonosítja a fehérjét potenciálisan káros anyagként. Az immunglobulin E néven ismert ellenanyag vagy az IgE a proteinre reagálva alakul ki, és specifikus az adott fehérje számára. Amikor az ember ismét felveszi a vörös húsot, az IgE reagál a fehérjére, és olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amelyek az allergiás reakció tüneteit eredményezik.

Tünetek

A tünetek jellemzően vörös hús vagy vörös húsokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után néhány perccel vagy egy órára alakulnak ki. A csalánkiütés – viszketéses bőrkiütés, amely vörös hámból áll – gyakori tünet, bár a bőr tünetei enyhébbek lehetnek, és lokalizáló kiütések jelentkezhetnek a száj vagy arc körül. A gyomor-bél traktus érintett lehet, hányinger és hányás tünetei. A légszomj, a köhögés és a hangváltozás a súlyosabb allergiás reakció tünete. Azok az emberek, akik a vörös hús fogyasztása után észlelik a tüneteket, allergiásak lehetnek a húsban található szénhidrátra, nem pedig a fehérjére.

Diagnózis

A vörös húsban lévő fehérje allergia diagnózisa gyakran felmerül a személy klinikai története vagy az események láncolata alapján, amelyek a reakcióba lépnek. Az allergiát bőrpír vagy vérvizsgálat elvégzésével lehet megerősíteni. A bőrpróbamérés a bőr felületét karcsúzza kis mennyiségű allergénnel és mérik a reakciót. A vérvizsgálat vörös húsban meghatározza az IgE szintjét a fehérjéhez annak meghatározása érdekében, hogy az allergiás antitestek jelen vannak-e.

Kezelés

Az allergia elsődleges kezelése az összes vörös hús és a vörös húsokat tartalmazó élelmiszertermékek elkerülése. Ha véletlen expozíció következik be, egy antihisztamin, például a Benadryl kezelheti a lokalizált reakciót, például bőrkiütést. Ha szisztémásabb reakció következik be, az injektálható epinefrin képes visszafordítani a reakciót. Mindazok az emberek, akiknek a vörös húsban lévő fehérje allergiáját diagnosztizálták, injekciózható adrenalinot kell hordaniuk velük. Ha ezt a gyógyszert használják, akkor a személynek a sürgősségi helyre kell mennie további értékelés és kezelés céljából.

szempontok

A “vörös hús” kifejezés magában foglalja a marhahúst, a sertést, a bárányt és az összes felnőtt emlős húsokat. Néhány ember azonban csak egy meghatározott húsfajta esetében allergiás a fehérjékre, és képes tolerálni más húsokat. Például egy személy allergiás lehet a marhahúsra, de nehézség nélkül tolerálja a sertéshús és a birka. A diagnosztikai vizsgálatok különbséget tesznek a vörös hús fehérje allergiája és a fehérje allergiája között bizonyos húsokban. Ezenkívül vérvizsgálat végezhető annak megállapítására, hogy a vörös hús allergia a húsban lévő szénhidráthoz kapcsolódik, nem pedig a fehérjéhez.