Klementinek étrendhez

Ha sétáltál a helyi élelmiszerbolt áruház szakaszán, és azon töprengtek, vajon a klementinok – néha a cuties-nek – jó neked, itt van a válasz: Igen! Szálakat, C-vitamint és komplex szénhidrátokat tartalmaznak. A klementinok a narancshoz és a mandarinhoz hasonló tápanyagokat tartalmaznak, amelyek két fontos előnnyel járnak: könnyebben hámozhatók, mint a narancs, és a mandarinnal ellentétben általában nem tartalmaznak magokat.

Táplálás

A klementinek sok táplálékot csomagolnak egy aprócsomagba. A mandarin narancshoz tartozó klementin 34 kalóriát és 36 milligramm C-vitamint tartalmaz, a napi szükségletének több mint felét. A klementin ugyanolyan mennyiségű C vitamint tartalmaz, mint a grapefruitlé és a fele annyi C-vitamin, mint narancs. A klementin szintén közel 9 gramm szénhidrátot, 1,3 gramm rostot és kis mennyiségű kalciumot, vasat, magnéziumot, Foszfor és kálium, cink, réz, mangán és szelén.

Rost

A klementinek tartalmaznak oldható rostokat, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, megakadályozzák a szívbetegségeket és megakadályozzák a cukorbetegséget. Az egyéb oldható rostot tartalmazó gyümölcsök közé tartozik a szilva, a banán, a szeder és az alma. Önmagában is beszerezhet oldható rostot gabonafélékben és magokban, hüvelyekben, mint a fekete szemű borsó, a vesebab és néhány zöldség, beleértve a sárgarépát és a brokkolt. Az American Dietetic Association javasolja, hogy napi 25 gramm szálat vegyen fel, és az American Diabetes Associations Hogy a cukorbetegek 25 grammtól 50 grammig fogyasztanak naponta.

Problémák a C-vitamin megadózisával

“New York Times” című újságíró Jane Brody arra figyelmeztet, hogy megpróbálja javítani az egészség megőrzésére a C-vitamint. Bár a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely napról napra elhagyja a testedet, a szükségesnél többet károsíthat. Nagyon valószínűtlen, hogy elegendő mennyiségű klementint lehet enni ahhoz, hogy toxicitást okozzon. A veszélyek, amelyek magukban foglalják a vérhígító gyógyszerekkel való beavatkozást és bizonyos fémek toxicitásának fokozását, nagy valószínűséggel érintenek olyan személyeket, akik nagy dózisú C-vitamin-kiegészítőket alkalmaznak. Túl sok rost okozhat, mintsem enyhíti a székrekedést, de az ilyen problémák nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a táplálék kiegészítéseként, mint a klementinektől vagy más ételtől.

C vitamin-vizsgálatok

A C-vitamin blokkolja a gyulladás típusát – a C-reaktív fehérjét – a szívbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór összefüggésében, a Gladys Block szerint, a Kaliforniai Egyetem professzora, a Berkeley. Napi 500 milligramm C-vitamin kivédése gyulladáscsökkentő hatást fejtett ki egy 2004 áprilisában közzétett tanulmányban a Journal of the American Nutrition College-ben. A C-vitamin szintén megakadályozhatja az epeköveket, a 2009-ben közzétett, “BMC Gastroenterology” című tanulmány szerint.

Fiber Clinical Trial

A szálak hatékonynak bizonyultak a vércukor és a trigliceridek – a margarinban és más transzzsírsavakban talált – tulajdonságában, a svéd kutatók által végzett vizsgálatban. A vizsgálat résztvevői a zabból, a rozsból, a cukorrépa-ból vagy a három kombinációból származó rostokat vettek fel. A kontrollcsoportban élő személyek nem eszik rostot. A rozskrémet az M. Ulmius szerint csökkentette a glükózszint, különösen a nők esetében, amelynek jelentése 2009 októberében jelent meg a “European Journal of Nutrition” -ben.