Lehet-e vitamin-dózist okozni görcsök és hasmenés?

Egészséges emberekben a D-vitamin általánosan nem ismert, hogy görcsöket és hasmenést okoz, amikor az orvos által ajánlott dózisokban és egyetlen hatóanyagként szedik. A túlzott mennyiségű D-vitamin azonban toxicitást és a kapcsolódó tüneteket okozhat, amelyek közül néhány gyomor-bélrendszeri.

Kiegészítéssel kapcsolatos tünetek

Sokféle D-vitamin-kiegészítés tartalmazhat kalciumot, magnéziumot és cinket is. A nagy dózisú magnézium a táplálékkiegészítőkből gyakran hasmenéshez vezet, amit hányinger és hasi görcsök kísérhetnek. A túlzott dózisú D-vitamin önmagában is okozhat toxicitást, a lehetséges tünetek hosszú felsorolásával, beleértve a hasmenést és a székrekedést. A felnőtteknél, ha napi 50 000 nemzetközi egység D-vitamint vesz fel több héten keresztül, toxicitást okoz.

Egyéb kapcsolatok

A tejtermékek görcsöket és hasmenést okozhatnak, ha laktóz-intoleranciája van, és tejterméket használnak a D-vitamin szintjének kiegészítésére. Ha D-vitamin-hiányt diagnosztizáltak, előfordulhat, hogy a hiányosság oka görcsös és hasmenéshez vezet. Például a gyulladásos bélbetegség D-vitaminhiányt okoz, de a fő tünetek a görcsök és hasmenés is. Lehet, hogy további vizsgálatra van szükség a D-vitamin hiányának kiváltására, ami megoldhatja a görcsöt és hasmenést is.

Lehetséges veszélyek

Forduljon orvosához, mielőtt kiegészítéseket szed, mivel lehetséges, hogy kölcsönhatásba léphet a szokásos gyógyszerekkel. A hasmenés és a székrekedés mellett az akut D-vitamin toxicitás tünetei lehetnek zavartság, gyakori vizelés, szomjúság, étvágytalanság, hányás és izomgyengeség. Sürgős orvosi ellátást igényelnek a görcsös és hasmenés súlyos hasi vagy végbél fájdalommal, A vér a székletében, a fekete, a székletben vagy a lázban. A kiszáradás jeleit is figyelni kell, mint a csökkent vizeletképzés, szédülés vagy szédülés, szomjúság, fejfájás és száraz, ragacsos száj.