Étrend az akut gastritis miatt

A gyomorhurut olyan akut vagy krónikus állapot, amelyben a gyomor bélése gyulladt, gyomorpanaszokat és fájdalmat okoz. Akut állapotok hirtelen fordulnak elő és gyorsan romlanak, miközben a krónikus állapotok lassan fejlődnek vagy rosszabbodnak az idő múlásával. Az akut gasztritisz krónikus állapotba kerülhet, ha nem kezelik megfelelően. Míg a megfelelő táplálék nem gátolja a gastritist, bizonyos ételek elkerülése csökkentheti a gyomorhurut okozta kellemetlenségeket, csökkenti a jövőbeni epizódok valószínűségét és megakadályozza a további komplikációkat.

Akut gastritis

Az akut gastritist a gyomorfájdalom, hányinger, emésztési zavar, gyomorégés, csuklás, csökkent vagy hiányzó étvágy hirtelen előfordulása, sötét széklet átadása és esetleg hányás esetén. Azonban sok ember, akiknél a gyomorhurut nem mutat semmilyen tüneteket. A gyomorhurkolás hatása a gyomor bélés hatásától függően erozív vagy nem erosítő lehet. A gasztritisz leggyakoribb okai a Helicobacter pylori vagy a H. pylori okozta fertőzés, a baktériumok vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például az aszpirin vagy az ibuprofen) hosszú távú alkalmazása. Az alkohol az eróziós gasztritisz gyakori oka is.

Mit enni

A gasztritisz tüneteit a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint szőlőben gazdag élelmiszerek – pl. Bab, korpa, kukorica, burgonya, füge, zabpehely és borsó – fogyasztása segítheti. Más ételek, mint például az alma, a zeller, az áfonya, a hagyma és a fokhagyma flavonoidokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek megakadályozni a H. pylori növekedését. Általában antibiotikumokat kezelnek a H. pylori kezelésére, azonban a probiotikumok a Journal of Nutrition egy 2007-es tanulmány szerint alternatívak. A probiotikumok, amelyek kiegészítik a koncentrált dózist, szintén megtalálhatók a joghurtban és a acidophilus tejben, és a hosszú távú használat csökkentheti a gyomor gyulladásos rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Mi a teendő?

A H. pylori fertőzés által okozott akut gastritist nem lehet mindig elkerülni. A megfelelő étrend azonban segít csökkenteni a tüneteit. Valójában, amit nem eszel, fontosabb lehet, mint amit enni. A triggerek lehetnek egyének, ezért a legjobb, ha figyelni fog a diétájára, így korlátozhatja vagy elkerülheti az élelmiszerek okozta irritációt. Általában kerülni kell a fűszeres, savas, sült vagy zsíros ételeket és az alkoholtartalmú italokat. Különösen a nagy zsírtartalmú ételekről számoltak be, amelyek fokozzák a gyomor gyulladását. Végezetül, kerülje az aszpirin vagy az ibuprofent, mert gyulladást okozhatnak, vagy rosszabbá tehetik a meglévő irritációt.

Megelőzés

A flakonok elkerülése érdekében a Mayo Klinika kisebb ételeket javasol és elkerüli az olyan élelmiszereket, mint a paradicsom és a citrusfélék, amelyek növelik a gyomorsavat. Az életmódbeli változások, amelyek csökkentik a stresszt, szintén hasznosak lehetnek. Ha van olyan állapotod, amely gyakran fájdalomcsillapítót igényel, váltson át acetaminophenre. Ne feledje, bármi, amit eszel, beleértve az orvost, az étrend része.

szempontok

Azonnal forduljon orvosához, ha úgy gondolja, hogy gyomorhurutja lehet. Bár a jó étrend csökkentheti a gyomorhurut kockázatát, vagy enyhíti az akut gastritis tüneteit, az élelmiszerek, beleértve a probiotikus kiegészítőket, nem szabad használni az orvos által elrendelt ellátás vagy gyógyszerek alternatívájaként.