Vérrög a méhben a terhesség korai szakaszában

Ha a vaginális vérzést a terhesség korai szakaszában tapasztalja, orvosa rendelhet méh ultrahangot a forrás meghatározásához. Bizonyos esetekben a hüvelyi vérzés a méhcsalád részleges szétválasztásával társul a méhfalhoz. A vérzés helyén vérrög vagy hematóma alakul ki a méhben. A méh vérrögei mérete és helyzete változhat. A placenta peremén, mögött vagy annak előtti rögök alakulhatnak ki. A vérrög helye és mérete befolyásolhatja a terhességgel járó kockázatok mértékét.

Hematómák típusai

Ha kezelőorvosa ultrahangos vérrögképződést észlel a méhen, akkor haátmájjal vagy vérzéssel diagnosztizál. Ez a szövődmény az első trimeszterben jelentkező összes terhesség körülbelül 3% -át érinti, a 2003. júliusi “Szülészeti és nőgyógyászati” vizsgálati jelentéseket. A hematómákat helyük szerint osztályozzák a placentánál. Subcorionális hematómák fordulnak elő a placenta szélén. Azok, amelyek a placenta mögött fordulnak elő, retroplacens hematómáknak nevezik. Az amniotikus hematómák nem kapcsolódnak a placenta szétválasztásához, de a köldökzsinór közelében lévő vérerek elszakadnak. Ezek a placenta előtt fordulnak elő, és nagyon ritkák. A 2003. júliusi “Szülészeti és Nőgyógyászati” tanulmányban a hematómák 57 százaléka subchorionikus volt, 43 százalék pedig retroplacental volt.

Miért fordulnak elő vérrögök?

A legtöbb esetben nincs ismert oka annak, hogy a méhlepény egy része elválik-e a méhfalról, ami vérrög képződését eredményezi a méhben. Ha vérrögképző rendellenességben szenved, nagyobb a vérzés kockázata, és vérrögképződést okozhat. A gépjárműbaleset vagy más trauma által okozott anyai hasi sérülés a placenta elváltozását okozhatja, amit vérzés és vérrögképződés követ. A magas vérnyomás és a kokainhasználat szintén kockázati tényezők a méh hematóma által okozott placenta szétválasztás miatt. Az amniotikus hematómák leggyakrabban a munka és a szülés során fordulnak elő, a köldökzsinórtól való húzással.

Lehetséges szövődmények

A hematoma jelenléte növelheti a terhességi szövődmények kockázatát, például a koraszülés és a terhesség elvesztését. A szövődmények azonban nem mindig fordulnak elő. A 2012. augusztusi “Szülészeti és nőgyógyászati ​​vizsgálatokban” publikált tanulmányok meta-analízise háromszoros növekedést mutatott a placenta abrupciójában: a méhlepény korai elválasztása a méhfalról 20 hét után. A placenta abortusz az összes magzat 25% -át teszi ki Halálesetek “című 2001. márciusi cikkében az” American Journal of Roentgenology “című közleményben. A terhességgel kiváltott magas vérnyomás kétszer gyakrabban fordult elő subchorionos hematómákban szenvedő nőknél. A koraszülöttek előfordulása kétszer olyan gyakran fordult elő, mint a subchorionos vagy retroplacentalis hematómákban szenvedő nőknél. A 2003-as “Szülészeti és nőgyógyászati” tanulmányban is megfigyelték a szövődmények fokozódását, mint pl. A normálistól eltérő szívfrekvenciát és a gyengén magzati növekedést. Ugyanakkor a szülészeti és nőgyógyászati ​​ultrahangról szóló nemzetközi társadalom 2013-as világkongresszusa Nem emelkedett a vetélés olyan nőknél, akiknek a leggyakoribb hematómája volt.

Kezelés

Ha méh hematóma van, akkor általában kezelés nélkül megoldódik. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a kis hematómát nem diagnosztizálják addig, amíg Ön nem szállítja. Orvosa csökkentett aktivitást és korlátozott utazást javasolhat, ha 20 hónap elteltével egy alcsontos vérrög alakul ki. Szükség lehet gyakori ultrahangra, hogy felmérje a vérrög méretét, és figyeljen a szövődményekre, ha bármilyen típusú hematoma van. Azonnal jelentse a hüvelyi vérzést az orvosának.