A hashimoto-betegség étrendje

Ha a pajzsmirigyed alulműködik, jó esélyed van Hashimoto-betegségre. Ez a rendellenesség az egyik leggyakoribb oka az alultáplált pajzsmirigynek – az úgynevezett hypothyreosisnak – az Egyesült Államokban, az Országos Diabétesz Intézet és az emésztőrendszer és a vesebetegségek szerint. Ez egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja a hormontermelő sejteket a pajzsmirigyben, ami gyulladást és pusztítást okoz. A Hashimoto-betegség legfontosabb kezelése a pajzsmirigy-hormonpillák. Habár a Hashimoto-betegségre nem ajánlott külön étrend, a jód és a potenciálisan más élelmiszerek túlzott bevitele befolyásolhatja ezt a betegséget. Egyes Hashimoto-betegséggel együtt létező betegségek különleges étrendi módosításokat is igényelhetnek.

A jód olyan ásványi anyag, amelyet a pajzsmirigy megkövetel, hogy pajzsmirigyhormont termeljen. Hozzáadják az Egyesült Államokban és sok más országban lévő sókhoz, és természetesen jódban gazdag élelmiszerekben is találhatók, mint a tengeri moszat és más tengeri moszat, tenger gyümölcsei, tejtermékek, gabonafélék és tojás. A jódhiány a hipotireózis leggyakoribb oka a világ elmaradott területein. Másrészről, a megnövekedett jódfelvétel Hashimoto pajzsmirigygyulladás kialakulásához vezethet egyes emberekben, a “Hormonok” decemberi számában megjelent cikk szerint. Bár a túlzott jód hatása a Hashimoto-betegségben szenvedő embereket nem állapították meg, A jód szokásos étrendi bevitele valószínűleg a legjobb, és a jód-kiegészítők csak akkor alkalmazhatók, ha orvosa előírja.

A szelén egy másik ásványi anyag, amely a pajzsmirigyhormon termeléséhez szükséges, és ez a tápanyag segíthet megvédeni a pajzsmirigysejteket a szabad gyökök molekuláitól. Ez kiegészítőként kapható, és megtalálható a tenger gyümölcsei, bizonyos húsok, baromfi, brazil diófélék, gabonafélék, tojás és tejtermékek. A szelénben gazdag ételek Hashimoto-betegségre gyakorolt ​​hatását nem vizsgálták megfelelően. A 2014. márciusi “Európai Pajzsmirigy-folyóirat” korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a szelén kiegészítők önmagukban vagy gyógyszerekkel kombinálva csökkentették a pajzsmirigy autoantitest szintjét – az anti-pajzsmirigy immunreakciójának mértékét – a betegségben szenvedő emberekben. A szerzők azonban arra a következtetésre jutottak, hogy nincs elegendő tudományos bizonyíték a szelén kiegészítők használatának ajánlására, és hangsúlyozták, hogy további kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy a szelén hogyan befolyásolhatja a Hashimoto-betegség tüneteit és kezelését.

Ha a kereszteződésű zöldségek, például a káposzta, a bok choy, a brokkoli vagy a brüsszel hajtások a szervezetben lebomlanak, olyan anyagot állítanak elő, amely csökkenti a jódfelvételt a pajzsmirigyben – ami potenciálisan hypothyreosishoz vezethet. A természetben előforduló kémiai anyagok a szójában is csökkenthetik a pajzsmirigyhormon termelést. Mindkét típusú élelmiszer esetében ezeket a hatásokat elsősorban állatkísérletekben figyelték meg. Kevés emberről beszámoltak a hipotireózisról, melyet keresztesvirágú zöldségek fogyasztása okozott. A normális pajzsmirigy-funkcióval rendelkező emberek szójafogyasztásának vizsgálata mind a megnövekedett, mind a csökkent pajzsmirigy-hormontermelésről számolt be, az 2014-es “Alternatív terápiák az egészségügyben és az orvostudományban” című 2014-es cikk szerint. Ezek a zöldségek és szójababok főzése vagy erjesztése csökkenti vagy megakadályozza káros hatások. A jód megfelelő bevitelének fenntartása szintén korlátozhatja a szója negatív hatásait. A keresztesvirágú zöldségek és a szójabab sok tápanyagot tartalmaznak, és számos egészségügyi ellátást biztosítanak, és általában mérsékelt fogyasztás is megfelelő lehet. Ha Ön Hashimoto-betegségben szenved, beszéljen orvosával ezekről az ételekről.

A Hashimoto-betegségben szenvedő betegek nagyobb valószínűséggel vannak jelen a betegségben szenvedőknél, mint más autoimmun betegségek, köztük a cöliákia, a vészes vérszegénység és az 1-es típusú cukorbetegség. A lisztérzékenység miatt glutént kell elkerülni, amelyet az ételekben és a búzát, árpát és rozsot tartalmazó összetevőkben találnak. A súlyos anaemia a B12-vitamin hiányát okozza. Kizárólag táplálékkiegészítőkkel és B12-vitamint tartalmazó ételekkel, például húsokkal, halakkal, baromfival, tojással és tejtermékekkel kezelik. A Hashimoto-betegség növeli a D-vitamin-hiány valószínűségét, amelyet a Hashimoto-kórban szenvedő betegek 92 százaléka talált a “pajzsmirigy” 2011. augusztusi számában közölt tanulmányban. A napfény expozíció növelése és a D-vitamin-kiegészítők vagy a D-vitamin gazdagok Az olyan élelmiszerek, mint a zsíros halak, tejtermékek, tojás és gomba, a D-vitamin normál szintre emelésére szolgálnak.

További kutatásra van szükség annak tisztázása érdekében, hogy mely élelmiszerek befolyásolhatják a pajzsmirigy működését, ha Hashimoto-betegségben szenved. Ha ez a betegség fennáll, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt elkezdenél, vagy mielőtt bármilyen jelentős változást hozna az étrendben. Az orvosával együttműködve a dietetikus segíthet létrehozni az Ön igényeinek megfelelő étrendet. Az étrendi tényezőknek a pajzsmirigy működésére gyakorolt ​​potenciális hatása mellett bizonyos ételek és kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a pajzsmirigyhormon gyógyszerekkel. A szója termékek, a kávé, a rost, a kalcium és a króm pikolinát csökkenthetik a gyógyszer felszívódását. Beszéljen orvosával, ha fogyasztja ezeket a tételeket, mivel orvosa javasolhatja, hogy növelje a pajzsmirigyhormon adagjának emelését, vagy ne vegye be ezeket a tételeket a gyógyszeres kezeléssel egy időben.; Véleményezte: Kay Peck, MPH, RD

Jód

Szelén

Cruciferous zöldségek és szója

Étrend az együttélő betegségek számára

Figyelmeztetések és óvintézkedések