Inni alkoholt okozhat torokfájás?

Ha alkoholos alkoholfogyasztás után torokfájást tapasztalt, előfordulhat, hogy kapcsolat van. Az alkohol feleslege dehidratálódást és gyulladást okozhat a torokban, és még az immunrendszerét is károsíthatja. Ezenkívül az alkoholtartalmú ital fogyasztása, ha már torokfájdulást okozhat, a tüneteket ronthatja. Ugyanakkor a dohányzás az ivás közben torokfájást okozhat. Míg a leggyakoribb torok pihenéssel, folyadékokkal és idővel szembesül, tartós vagy súlyos torokfájást igényel orvos.

Irritáció és kiszáradás

Az alkoholfogyasztás rendszeresen irritálhatja a torkot és felgyülemlik az érzékeny torokszövetet, megkönnyítve ezzel a torokgyulladás kialakulását. A túlzott alkohol kiszáradáshoz vezethet, ami a torok szövetek kiszáradását és ingerlését okozhatja. Néha a torokgyulladás valódi bűnöse lehet az ivóvízhez kapcsolódó környezet vagy tevékenységek – cigaretta vagy szivarfüst, száraz beltéri levegő, vagy akár hangosan beszélgetni egy zajos étteremben.

Immun faktorok

Talán hallottad, hogy az alkohol megkönnyíti a torokfájást, de az alkohol csak ideiglenesen enyhítheti a kellemetlen érzést. Valójában túl sok alkoholfogyasztás vezethet a kiszáradáshoz, ami potenciálisan ronthatja a torokfájást. Az Országos Egészségügyi Intézmények (NIH) szerint a felesleges alkoholfogyasztás gyengítheti az immunrendszert, így nagyobb valószínűséggel betegséget okozhat, ha baktériumnak vagy vírusnak van kitéve. A felesleges alkoholfogyasztás a fehérvérsejtek működését károsítja, mivel a fertőzések és a sérülések elleni küzdelemre törekszik. Az NIH szerint az immunitás csökken a hosszú távú gyakori alkoholfogyasztás, valamint a rövid távú, túlzott ivás következtében.

Immunitási kutatás

Azonban a kutatások keverednek az alkohol és az immunitás kapcsolatáról. A “British Journal of Nutrition” 2007. októberi számában közzétett áttekintés szerint az alkohol – különösen a bor – mérsékelt bevitele bizonyos előnyökkel járhat az immunrendszer számára. Az amerikai Journal of Epidemiology 2002. májusi számában publikált tanulmány több mint 4200 felnőtt ivóvízét vizsgálta, és megerősítette, hogy a sör és a kemény folyadék fogyasztása nem növelte a közös hideg kockázatát. Azonban a rendszeres borozók – azok, akik napi 1-2 pohár vizet fogyasztottak – kisebb a közös hideg kockázata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bort hatékonyan torokgyulladással kezelik, és további kutatásra van szükség annak tisztázása érdekében, hogy az olyan tényezők, mint az alkohol típusa és mennyisége, az egészségi állapot, a nem és az ivási minták hogyan kapcsolódnak az immunitáshoz.

Figyelmeztetések és további lépések

Míg a súlyos ivás torokgyulladáshoz vezethet, az alkoholfogyasztás mérsékelten – naponta naponta nem több, mint nők és naponta két ital a férfiaknál – nem járulhat hozzá torokfájáshoz, hacsak nincsenek kitéve cigarettafüstnek vagy olyan egyéb tényezőknek, Száraz vagy feszes torkot okozhat. Ezenkívül az alkohol nem ismert, hogy torokfájást gyógyít. A súlyos alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a torok rendellenességeivel és betegségeivel, beleértve a rákot is, és a dohányzás csak növeli ezeket a kockázatokat. Ha torokfájása van, igyon sok vizet és nyugtató, meleg folyadékokat, például teát vagy húsleveset. Orvosi ellátást kér, ha nyelési nehézségei vannak, vagy ha magas lázas, fehér vagy sárga tapasz van a manduládon, a rekedtségben vagy a torokgyulladásban, amely több mint két hétig tart. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, beszéljen orvosával arról, hogy mérsékelten fogyasztható-e vagy sem. Ha inni, felelősségteljes maradjon, és ne igyon és ne fogyjon ;, Véleményezte: Kay Peck, MPH, RD