Kristályos fruktóz vs. fruktóz-kukoricaszirup

A magas fruktózú kukoricaszirup nem tartalmaz fruktózt többet, mint az asztali cukorból, de mivel több fruktózt tartalmaz, mint a forrása – kukoricakeményítő – magas fruktóznak nevezik. Másrészről a kristályos fruktóz valóban magas fruktózt tartalmaz. Mind a HFCS, mind a kristályos fruktózt kereskedelmi forgalomban használják az ételek édesítésére. Ők is mind az üres kalóriák forrásai, ezért az American Heart Association javasolja, hogy korlátozza az Ön által fogyasztott összeget.

Hozzávalók összehasonlítása

A nagy fruktóz kukorica szirup kukoricakeményítőből készül, amely teljesen glükózból áll. A keményítő kivonása után olyan enzimekkel dolgozik, amelyek a glükóz egy részét fruktózvá alakítják. Ennek eredményeképpen a végtermék mindkét cukrot tartalmazza. Édesítőszerként való felhasználásra szánt HFCS 42% fruktózt vagy 55% fruktózt tartalmaz, A gyártók 90% fruktózt tartalmazó HFCS-t is előállíthatnak. Ha sok fruktózt tartalmaz, további feldolgozást végezhet a szirup kristályosodása céljából, majd a kristályok szárítása után a kapott termék – kristályos fruktóz – 100% -os tisztaságú fruktóz.

Kereskedelmi felhasználások

A 42% -os fruktózzal nem rendelkező HFCS nem zavarja a természetes ízeket, ezért elsősorban a sült termékekben, gabonafélékben, joghurtokban, fagylaltokban és feldolgozott élelmiszerekben, például levekben, fűszerekben és konzerv gyümölcsben használják. A HFCS-55 az üdítőitalok és egyéb italok édesítésére szolgál, jelentései a Biotechnology és a Molecular Biology Review. A kristályos fruktózt élelmiszerek és italok édesítésére is használják. Mivel a fruktóz természetesen édesebb, mint a cukrok, például a glükóz és az asztali cukor, a kristályos fruktóz az egyik legédesebb cukorhelyettesítő. A kristályos forma további kereskedelmi előnyökkel is bír: javítja a sütemények és barnák textúráját és stabilitását, hogy szép színt hozzon létre.

Metabolizmus különbségek

A magas fruktóz kukorica szirup kicsit másképp metabolizálódik, mint a kristályos fruktóz, de csak azért, mert a fruktóz a szervezetben más úton halad, mint a glükóz. A HFCS glükóz része bejut a véráramba, és a sejtek az egész szervezetben energia felhasználásával használhatók. A HFCS fruktóztartama és az összes kristályos fruktóz a májba kerül, ahol az enzimek zsírrá alakítják. Mivel a fruktóz nem lép be a véráramba, nagyon kicsi hatással van a vércukorra. Összehasonlításképpen, a glikémiás skálán 0-100, a glükóz pontszám 100, ami azt jelenti, hogy jelentősen tüskék vércukor.

Ajánlott bevitel

A HFCS és a kristályos fruktóz mindkettő hozzáadott cukrokat, amelyek kalóriát kölcsönöznek és súlygyarapodást okozhatnak. Az American Heart Association azt ajánlja, hogy a nők kevesebb, mint 6 teáskanál hozzáadott cukrot fogyasztanak naponta, míg a férfiaknak csak 9 teáskanálra kell korlátozniuk a bevitelüket, még akkor is, ha a fruktóz nem befolyásolja a vércukorszintet. Trigliceridek, így az American Diabetes Association nem javasolja a cukorbetegek számára édesítőként hozzáadott gyümölcscukrot. Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódnia a gyümölcscukorral kapcsolatban, amely természetesen előfordul egészben, például gyümölcsökben és zöldségekben. Ezek az élelmiszerek fontos forrása a rost és a tápanyagok, és nem biztosítanak elegendő fruktózt okoz aggodalomra, megemlítve a Diabetes Care 2008 januárjában.