Vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék közötti különbségek

Az élelmiszer tápanyagokat tartalmaz, amelyek fehérjékből, szénhidrátokból, zsírokból, vitaminokból, ásványi anyagokból, antioxidánsokból, rostokból, vízből és más anyagokból készülnek. Az egyik ilyen tápanyag hiánya növelheti a betegségek, rendellenességek és más egészségügyi állapotok kockázatát. Az ételek és a tápanyagok kiegyensúlyozott táplálása növelheti az egészségét és megelőzheti a betegségeket. Konzultáljon kezelőorvosával vagy táplálkozási szakembereivel, hogy meghatározza táplálkozási igényeit, és tervezzen étrendet és kiegészítse a megfelelő programot.

A tápanyagok két csoportba oszthatók. Nagy mennyiségben és mikrotápanyagokban, például vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban makronutriensek, például szénhidrátok, zsírok és fehérjék, kis mennyiségben szükségesek. A kiegyensúlyozott étrend a szénhidrátokból származó kalóriák 45-65 százalékát, a zsíroktól 20-35 százalékot és a fehérjék kalóriájának maradékát biztosítja. A szénhidrátok, mint például a keményítők és a cukrok a gabonából, a hüvelyesekből és a gyümölcsből, energiát szolgáltatnak sejtjeik és szövetük számára. A növényi olajokból, az olívaolajból, a halból és az állati termékekből származó többszörösen telítetlen, egyszeresen telítetlen, omega-3 és telített zsírsavak koncentrált energiatartalmúak, amelyek segítenek a szervezetnek bizonyos vitaminokat elnyelni és fenntartani a szervezet szerkezetét és működését. Sejtmembránokat és hormonokat és egyéb anyagokat termelnek. Az egészségtelen zsírok, például a telített és transzzsírok, növelhetik a szívbetegség kockázatát.

A vitaminok nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyek szabályozzák az anyagcsere funkciókat a szervezetben. Az A-vitamin stimulálja a sejtek látását és növekedését. A B-vitaminok segíti az enzimeket a szervezetben. A C-vitamin olyan antioxidáns, amely serkenti az immunrendszert és védi sejtjeit a környezeti toxinoktól. A D-vitamin elengedhetetlen a csontnövekedéshez. Az E-vitamin lelassítja az öregedési folyamatot, és védi a sejtmembránt a lebomlástól. A K-vitamin stimulálja a véralvadást. A vitaminok megtalálhatók az összes élelmiszercsoportban, és nagyon koncentrálódnak a gyümölcsökben és zöldségekben. A Centers for Disease Control és Prevention ajánlja, hogy 1-2 ½ csésze gyümölcsöt és 2 ½-4 csésze zöldséget fogyasszon naponta, korától függően.

Az ásványi anyagok olyan élelmiszerekben megtalálható kémiai elemek, amelyek különböző funkciói vannak a szervezetben. A kalcium és magnézium létfontosságú az egészséges csontok és fogak építéséhez és fenntartásához. A vas fontos része a hemoglobinnak, a vörösvérsejtek molekulájának, amely oxigént hordoz a tüdejéből a sejtekbe a szervezetben. A foszfor fontos a sejtenergia metabolizmusában. A cink, a réz, a mangán és a szelén ásványi anyagok, amelyeket kis mennyiségben igényel. A cink részt vesz a szövetek növekedésében és javításában. A réz és a mangán sokféle kémiai reakcióban enzimekkel dolgozik. A szelén egy antioxidáns, amely megvédi sejtjeit a toxinoktól és a káros vegyi anyagoktól.

A fehérjék elengedhetetlenek a sejtek, szövetek és szervek, antitestek, enzimek és nukleinsavak növekedéséhez, fejlődéséhez, szerkezetéhez és működéséhez. A fehérje szintén része a hormonoknak. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, és megtalálhatók az élelmiszerekben, különösen az állati termékekben, például a húsban és tejben, halban, hüvelyesekben, diófélékben, magokban és teljes kiőrlésű gabonákban.

Szénhidrátok és zsírok

Vitaminok

Ásványok

fehérjék