Túl sok cukrot eszik az anyatejjel?

Megállapították, hogy a szoptatás a csecsemő táplálásának legjobb módja. Az anyatej-helyettesítő cégek megpróbálták utánozni az emberi anyatej összetételét, de nincs helyettesítő. Az American Dietetic Association javasolja, hogy az anyák csak hat hónapon át szoptassák a szoptatást, és kiegészítő élelmiszerekkel 12 hónapig. Az anyatej egyik legnagyobb vagyona az, hogy tökéletesen megfelel a csecsemő igényeinek, függetlenül az anya étrendjétől.

Humán Tejösszetétel

Az emberi tej milliliterje körülbelül 0,65 kalóriát biztosít, bár ez változik, ahogy a tej zsírtartalma megváltozik. Az anyatej teljes kalóriájának ötven százaléka zsírból származik. A zsírtartalom a legalacsonyabb a táplálkozás kezdetén és fokozatosan növekszik, ahogy az etetés folytatódik. Az anyatej fehérjetartalma általában alacsonyabb, mint a kereskedelmi tápszer. Az anyatejben lévő szénhidrátok többsége laktóz, amelyet általában “tejcukornak” neveznek. A nagyon biológiailag hasznosítható formában lévő vitaminok és ásványi anyagok, valamint az immunglobulinok az emberi tej egyéb fontos összetevői.

Anyai táplálkozás és az anyatej összetétele

Bár a jó táplálkozás nagyon fontos a szoptató anyák számára, az anyatej összetétele viszonylag stabil marad, függetlenül az anya étrendjétől. Az anyatej-termelést befolyásoló legfontosabb tényező a csecsemő igényei. Hacsak egy nő súlyosan alultáplált, még egy olyan nő is, aki hiányzik kalóriát és fehérjét az étrendjében, olyan tejet termelhet, amely megfelel a csecsemő összes táplálkozási igényének.

Zsír, szénhidrát és fehérje

Az anya által fogyasztott zsírok típusa befolyásolja a tejben jelenlévő zsírokat. Ha többnyire telített zsírokat eszel, a tejben lévő zsírok nagyobb százaléka telítődik. A teljes zsírtartalmat azonban a szénhidrát- és fehérjetartalom mellett az anyai táplálék nem befolyásolja. Az étrend sok cukor étkezése nem változtatja meg az anyatej összetételét.

Anyai táplálkozás

A szoptatás teljesen természetes és egészséges folyamat, de nagyon igényes a testén. Szüksége van további kalóriákra, vitaminokra és ásványi anyagokra, miközben szoptat egy csecsemőt. Bár a csecsemő megkapja a szükséges tápanyagokat, fontos, hogy megfelelő táplálékot kapjon magának. Sok cukor és snack étel fogyasztása sok tápláló étel helyett megakadályozza, hogy fontos tápanyagokat kapjon a szervezetnek. Töltse fel a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány húsokat, hüvelyeket, dióféléket és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, hogy megkapja a szervezet táplálékát.