Vannak-e táplálkozási különbségek a forró és hideg ételekben?

Elgondolkodott már azon, vajon az étel elkészítése befolyásolhatja-e tápértékét? Számos táplálkozási tényező van, amelyre hatással lehet a forró vagy hideg élelmiszerek fogyasztása. Ilyen tényezők közé tartozik a tápanyagok felszívódásának mértéke, az emésztés és bizonyos vitaminok és ásványi anyagok mennyisége az élelmiszerben.

Emésztés

Az emésztés javításának számos módja van, például az evés lassú ütemben, és győződjön meg róla, hogy minden étele megfelelő módon rágott. Az emésztés javításának másik módja a forró zöldségek fogyasztása a hideg helyett. A hideg zöldségek, mint például a sárgarépa, az alma és a körte megemésztése a szájban kezdődik, ami több munkát eredményez a szervezet számára. Másrészt a forró élelmiszerek, például a sült gyümölcsök vagy zöldségek emésztése főzéssel kezdődik, amikor az élelmiszer vegyi anyagai lebomlanak, mielőtt beléptek a szervezetbe. Az emésztés javításával az ilyen élelmiszerekből származó tápanyagok könnyebben felszívódnak, ezáltal növelve az élelmiszerek általános tápértékét.

Zöldségek

A “Journal of Agriculture and Food Chemistry” 2002-ben végzett tanulmány szerint a zöldségek, pl. A paradicsom főzése növeli a likopin mennyiségét. A likopin olyan élelmiszerekben található, mint a paradicsom, a görögdinnye, a piros paprika, a papaya és a rák és a szívroham csökkent kockázatával. A C-vitamin egy másik fontos antioxidáns, amely elősegíti az immunrendszert. A forró zöldségek egyik hátránya, hogy jelentős mennyiségű C-vitamint veszítenek a főzési folyamat során.

Víz

A legtöbb embernek megvan az indoka, hogy miért szeretnek meleg vagy hideg vizet inni. Általában az emberek hideg vizet fogyasztanak, mert frissíti és hűti a testet. Táplálkozási szempontból a hideg víz gyorsabban felszívódik, mint a meleg víz, ezért csökkenti a kiszáradás kockázatát. Továbbá, a hidegvíz fogyasztása valójában segíteni tud több kalóriát égetni, mivel a szervezetnek meg kell melegítenie a vizet. A melegvíz fogyasztása is előnyös, mivel azt mondják, hogy segíti az emésztést és segíti a test méregtelenítését.

Gabona

Mind a forró, mind a hideg gabona táplálkozási előnyei vannak, azonban a választott forró vagy hideg gabona típusa különbséget tehet. Gyakran előfordul, hogy a hideg gabona cukorral van bevonva, és sokféle tápanyagot elvesztett az őrlési folyamaton. Az alacsony cukortartalmú, magas rosttartalmú gabonafélék kiválasztása segít a táplálkozási értékek javításában. A forró gabonafélék, például a zabpehely, nagy mennyiségű rostot tartalmaznak. A forró gabonák magas rosttartalma segít a hosszabb ideig tartásban, és növeli a következő étkezésig eltelt időt, ami szintén segíthet a fogyásban.