A zöld tea menopauza előnyei

A Camellia sinensis növény nem erjedt leveleiből készült zöld teát széles körben tanulmányozták a lehetséges egészségügyi előnyök miatt. Ennek pozitív hatásai leginkább a polifenolok, különösen az epigallokatechin-galát vagy az EGCG magas hatású antioxidánsának köszönhetőek. Számos tanulmány eredményei szerint a zöld tea különösen előnyös lehet a menopauzális nők egészségügyi problémáira.

Bár a férfiak és a nők csontjai korral gyengülnek, az 50 év feletti menopauzás nőknél a legnagyobb kockázata van a csontritkulás kialakulásának, melynek során a csontok porózusak és törésnek vannak kitéve. A 2009-es “Táplálkozástudományi kutatások” című tanulmány áttekintette a zöld tea emberi, állati és tesztcsöves vizsgálatát, és arra a következtetésre jutott, hogy a zöld teaben lévő vegyületek javíthatják a csontsűrűséget és csökkentsék az oszteoklasztok, a csontvesztésért felelős sejteket.

A menopauza során a korábbi életmódbeli választások, mint a rossz étkezés és a dohányzás, felzárkózhatnak a nők körében, növelve a szívbetegségekkel járó kockázati tényezőket. A megnövekedett kockázat egy része a menopauzás nők alacsonyabb ösztrogénszintjét is érintheti. Egy nagy kohorsz tanulmány Japánban több mint 40 000 40-79 éves felnőttet követett 11 évig. A kutatók azt találták, hogy azok a személyek, akik a legtöbb zöld teát ivották – akár öt pohárral naponta – a legalacsonyabb halálozási arányt és különösen a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A pozitív eredmények különösen a nőknél jelentek meg. A megállapításokat a The Journal of the American Medical Association 2006-ban tették közzé.

A 2013-ban megjelent “BMJ Open” orvosi folyóirat hosszú távú tanulmánya kimutatta, hogy a középkorú nők olyan stresszorokkal szembesülnek, mint a munka, a válás és az özvegység, ami magasabb demenciát okozhat. Japánban a 70 év felettiek tanulmánya szerint a magasabb zöldfehérje fogyasztása – több mint két csésze naponta – kevesebb kognitív hanyatláshoz vezetett. A kutatók 2006-ban tették közzé megállapításukat az “American Journal of Clinical Nutrition” című kiadványban.

Minden korosztály számára a rák kockázata növekszik, de a menopauza az 55 éves korukig nem lép fel, az ösztrogénhez kapcsolódó rákos megbetegedések, például az emlőrák és a méhnyálkahártya-rák fokozott kockázata áll fenn, az Anderson Cancer Center szerint. 2007-ben a “Carcinogenesis” folyóiratban megjelent tanulmány a nőkről azt a következtetést vonta le, hogy a rendszeresen ivó zöld tea védő hatású az emlőrákkal szemben. Az “American Journal of Obstetrics és Nőgyógyászat” című tanulmányában 2009-ben megvizsgálták a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a zöld tea ivása megvédi az endometriális rákot is, de arra figyelmeztetett, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy szilárd kapcsolatot alakítsanak ki.

Csontsűrűség

Szív Egészség

Kognitív támogatás

Rákvédelem