Lehetnek-e a csokoládéval szemben allergiás emberek a fehér csokoládét?

Ha rendszeresen érezni a kényelmetlenséget a csokoládé fogyasztása után, cukorka és egyéb ételek, akkor lehet, hogy vajon biztonságos-e enni fehér csokoládét. A válasz a csokoládé összetevőjétől függ, amely érzékenységet vagy allergiás reakciót okoz. Ritkán allergiás a tiszta csokoládéra, amely szilárd és zsíros kakaóvajat tartalmaz – kakaóbabból finomítva. De nem szokatlan, hogy reagáljon a közös allergénekre, amelyek mind a rendszeres, mind a fehér csokoládé kezelésekben megtalálhatók.

Ételallergiák

Nem minden negatív választ az élelmiszerre allergiás reakció okoz, amit a MayoClinic.com úgy definiál, mint az immunglobulin E vagy IgE néven ismert immunrendszer felszabadulása, amikor a rendszer veszélyes anyagot vagy allergént érzékel. Az IgE vegyi anyagokat küld, így a hisztaminok is képesek támadni az allergéneket, így olyan tünetek keletkezhetnek, mint például viszketés, csöpögő orr, rohadt csalánkiütés, hasmenés és veszélyes állapot, melynek anafilaxiás sokkja van, amelyben légúti dagadása és légzése nehéz. Az igazi ételallergia életveszélyes lehet. Bár kevésbé veszélyes, az élelmiszerekben lévő anyagok – például a rendszeres vagy fehér csokoládé bizonyos összetevői – érzékenysége súlyos kényelmetlenséget okozhat.

Érzékenység és enzimproblémák

Ha allergiás a csokoládé összetevőjére, például a tejre, a legrövidebb mennyiségű anyag fogyasztása allergiás reakciót okozhat, ami anafilaxia kialakulásához vezethet. Azonban a MayoClinic.com azt mondja, hogy ha érzékeny az anyagra – ez egy olyan feltétel, amelyet étellel szembeni intoleranciának neveznek – akkor valószínűleg enni kisebb mennyiségben anélkül, hogy kényelmetlenséget érezne. Az élelmiszer-intolerancia nem életveszélyes. Dr. Bradley Chipps az Allergia és Asztmás Hálózatokban Az asztmás Anyák azt mondja, hogy az élelmiszer-intoleranciák olyan egyszerűek lehetnek, mint a zsíros ételek fogyasztása során. Mind a rendszeres, mind a fehér csokoládé magas zsírtartalmú. Egy másik feltétel, amely utánozhatja az allergiás reakciót, akkor jelentkezik, ha a szervezetnek nincs elegendő mennyiségű enzimje ahhoz, hogy megemésztse az ételt. Például a laktáz enzim szükséges a tejben található laktózcukor megemésztéséhez, amely mind a tejcsokoládé, mind a fehér csokoládé fő összetevője.

A csirke gyakori elkövetői

A tejtermékek mellett a fehér csokoládé cukrot, kakaóvajat, vaníliát és szójalecitint is tartalmaz. A tej, a félédes és a sötét csokoládé kivételével mindezen összetevőket a kakaó szilárd anyagokkal együtt tartalmazzák. A csokoládé és a fehér csokoládé cukorka más gyakori ételallerensek közé tartoznak a mogyoró, a diófélék és a szójalecitin. A lecitin segít megtartani az összetevőket. Néha a csokoládé és a fehér csokoládé cukorka lehet a marshmallow, amely gyakran tojást tartalmaz. Alkalmanként a glutén – a különböző gabonafélékben lévő fehérje, amely szintén fontos élelmiszer allergén – a rendszeres és fehér csokoládéitalok váratlan összetevői lehetnek.

Nem igaz csokoládé

A fehér csokoládé nem igazi csokoládé, mert nem tartalmaz csokoládé szilárd anyagokat. De az étrendedben valóban fájdalmas lehet, ha allergiásak vagy érzékenyek bármely összetevőjére. Az allergiás teszteléssel foglalkozó engedéllyel rendelkező allergológussal való találkozás a legbiztonságosabb módszer annak meghatározására, hogy milyen összetevők érintik Önt, és mennyi fehér csokoládé túl sok az Ön számára.