Táplálékkiegészítők a termékenység növelésére

Ha megpróbálsz elképzelni és gyermeke van, valószínűleg sokat hallottál a táplálkozásról és a termékenységről. A táplálékkiegészítők másodlagos forrása lehet a szükséges tápanyagoknak bárki számára, de a legjobb módja annak, hogy a szervezet megkapja, amire szüksége van az ételeket fogyasztva. Ha kiegészítőket fogsz kapni, és teherbe akarsz esni, akkor bizonyos tápanyagok elengedhetetlenek, mások pedig vagy nem segítenek. Gyakorlatilag egyetlen egyedi tápanyag nem kapcsolódik véglegesen a termékenységi szint növeléséhez, de vannak olyanok is, amelyekben a kutatók kíváncsiak.

antioxidánsok

Az American Dietetic Association szerint az antioxidánsok segíthetnek megelőzni és javítani a sejtkárosodást, így hatással lehetnek a tojás vagy a sperma sejtek minőségére. A C és E vitaminok és a szelén, nyomelem ásványi anyagok, olyan antioxidánsok, amelyekről sok élelmiszerben könnyen megtalálhatók. Bizonyos tápanyagokkal történő kiegészítést azonban óvatosan kell elvégezni. A zsírban oldódó vitaminok, mint az A, D, E és K vitaminok, felépülhetnek a rendszerben, és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak Önnél vagy a meg nem született csecsemőnél, ezért az egészségügyi szakemberrel vagy regisztrált dietetikusval A legbiztonságosabb összegeket.

CoQ10

A Q10 koenzim, néha más néven ubiquinone vagy CoQ10, egy zsírban oldódó antioxidáns, amelyet az emberi szervezet tesz. Segít a sejtek mitokondriumi energiájának elősegítésében, és szintje ismert, hogy csökken az ember korában. Olaszország kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a szájon át adott CoQ10 kiegészítők növelik az anyag mennyiségét a sperma és a jobb spermiumsejt mozgás során.

Cink

A nők és a férfiak számára előnyös lehet, ha több ásványi cinket fogyasztanak az étrendjükhöz. Egy 2010-ben megjelent egér tanulmányban a cinket kulcsfontosságúnak találta a tojássejt végső fejlődése. Az American Dietetic Association szerint a cinkhiány – nem elég C-vitamin mellett – a férfiaknál a spermiumsejtek túl gyengén mozognak, hogy koncepciót eredményezzenek.

L-karnitin

Az L-karnitin nevű aminosav, vagy egyszerűen a karnitin, a szervezet által termelt, azzal a céllal, hogy segítse a zsír felhasználható energiává. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a spermiumok egyike azon helyeknek, ahol a szervezet tárolja a karnitint, és hogy az aminosav alacsony szintje negatívan befolyásolhatja a spermaszámot és a mobilitást.

Szükséges, de nem a termékenységre

A folsav, amelyet folátnak is neveznek, egy olyan B-vitamin, amely egy tipikus amerikai étrendben is hiányos lehet. A folsav alacsony szintje összefüggésbe hozható a születési rendellenességekkel, például a spina bifida-val, így megtalálja a tápanyagot bármilyen prenatális vitaminban. Tanulmányok vezetnek szakértőket, hogy javasolják, hogy a nők naponta elkezdjen 400 mg folsavat szedni, mielőtt elkezdenék, majd terhesség alatt az optimálisan védelmet nyújtó előnyökre.

Ha olyan nő vagy, aki meg akarja képzelni, meg szeretné mérlegelni a remélt embrió és magzat egészségét, valamint magát. A legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb multi-vitamin és ásványi anyag kiegészítés, amelyet egy szülés előtti vitamin lehet. Olyan tápanyagszinteket tartalmaznak, amelyek következetesen mind optimálisak, mind nem károsak. Számos termék van a piacon, amelyek kombinálják a táplálékkiegészítőket a gyógynövényekkel a termékenység előmozdítása érdekében. Ezeknek a termékenység-orientált kiegészítőknek az a célja, hogy segítsen elérni és fenntartani a hormonális egyensúlyt, amely támogatja a reprodukciós folyamatot.

A női változathoz hasonlóan a férfiak számára a speciális termékenységi vegyületek egyszerűsített módszert is kínálnak a vitaminok és gyógynövények egy kiegészítő kiegészítésére. A hormonegyensúlyt nem a férfiakra koncentrálva célozzák meg a spermiumok egészségi állapotát, olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, egyéb tápanyagokat és gyógynövényeket kombinálva, amelyekről azt hitték, hogy fokozzák a spermiumok alakját, mozgását és még számát is.

Folytatódik a kutatás az étrend-kiegészítők és a termékenység közötti kapcsolatok meghatározására, de az egyik dolog, amit tudunk, túl sok jó dolgot vehet igénybe. Az amerikai Dietetikus Társaság, a Shady Grove Fertility Dr. Eric Levens és a Mayo Klinika többek között azt ajánljuk, hogy óvatosan járjon el étkezésének kiegészítéseként. Mindenképpen olvassa el a címkét és minden bizonyított bizonyítékot a termék biztonságosságáról és hatásosságáról, mielőtt kipróbálná – különösen akkor, ha olyan nő vagy, aki megpróbál teherbe esni, mert nem ismertek elegendő mértékben a születendő gyermeke esetleges kockázatairól. Emellett a termékenységen áteső férfiak és nők értesítik egészségügyi szakembereiket a táplálékukkal kapcsolatos kiegészítésekről. Még a termékenységi vegyületek készítői sem javasolják termékeiket olyan női betegeknek, akik bizonyos típusú gyógyszereket használnak.

Összetett kiegészítők nőknek

Összetett kiegészítők férfiak számára

Vigyázat